Een vijfde van het aanbod bij Netflix, HBO, iTunes en andere internetbedrijven moet voor 20 procent Europees zijn als de Europese Commissie zijn zin krijgt. De voorgestelde quota zijn gemengd ontvangen aan beide zijdes van de Atlantische Oceaan.

Wie inlogt op Netflix krijgt nog altijd vooral Amerikaanse producties voorgeschoteld. Als het aan Brussel ligt moet dat gaan veranderen. Kijkers krijgen dan minder Orange Is the New Black en meer Lilyhammer. Zeker een vijfde van het aanbod moet Europees gaan worden. Dat stelt de Europese Commissie voor in een plan om de Europese tv- en filmsector aan te jagen. Volgens de Commissie halen Netflix en iTunes dat niveau nu amper.

‘Quota helpen niet’

Nederlander Joris Evers is hoofd communicatie Europa bij Netflix. De quota zullen volgens hem ‘niet helpen’, zegt hij tegen Bloomberg. Volgens de oud-techjournalist zijn wensen van Netflix-leden een veel betere motivator. “Onze leden houden van Europese programmering, wereldwijd. Dat is waarom onze investering in Europese programma’s, inclusief originele titels gemaakt in Europa, groeiende is.”

Digital Europe, een lobbygroep die onder meer werkt voor Google en Apple ziet de quota ook niet zitten en noemt ze zelfs potentieel ‘schadelijk’ voor een industrie die niet moet vergeten dat het ook vooral ‘Europeanen bedient met series uit eigen gebied én daarbuiten’.

Brussel wil daarnaast ook een bijdrage gaan vragen van de on-demandaanbieders. Die moet ten goede komen aan series en films die geproduceerd moeten worden in Europa, al zou het gaan om een ‘vrijwillige regeling’ en geen EU-brede wet.

Geo-blocking alleen aangepakt voor webshops

Het befaamde geo-blocking - bekend van de foutmelding in video's die niet beschikbaar zijn in jouw land - wordt ook aangepakt. Althans, de online video's blijven juist buiten schot. Brussel concentreert zich op webshops die weigeren te bezorgen in bepaalde gebieden. Maar Amazon zegt al overal te bezorgen waar het kan. Alleen gewichtsbeperkingen of zorgen over gevaarlijke stoffen vormen soms nog een obstakel voor bepaalde afgelegen gebieden.

Duitse europarlementariër Julia Reda van de Piratenpartij: "Een anti-geo-blockingwet die niet van toepassing is op online videos, schiet zijn doel voorbij."

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl